Jak naturalnie wspomóc organizm w walce z wirusami? Przepisy na domowe specyfiki
… naturalne wzmacniacze odporności i cierpliwość. Tak, cierpliwość, bo odporności nie da się zbudować w tydzień. Aczkolwiek stosując naturalne wzmacniacze, możemy doraźnie także sobie pomóc w zabezpieczeniu przed zakażeniem, a w dłuższej perspektywie da nam to oczekiwany efekt wzmocnienia odporności. Co zatem warto mieć w swojej domowej apteczce?
Chociaż w podaniach czosnek jest doskonałym narzędziem do odpędzania wampirów, to my polecamy go bardziej do odpędzania drobnoustrojów (i niechcianych całusów po jego spożyciu ;) ). Czosnek bowiem wykazuje cechy przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Jednak aby móc w pełni skorzystać z mocy czosnku, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze czosnek traci większość swoich właściwości po obróbce termicznej, także warto jeść go na surowo. Aby uwolnić potrzebne nam enzymy i substancje czynne (np. przeciwbakteryjną allinazę, czy przeciwwirusowe allicyna i tiosulfinat), wart jest czosnek zgnieść. Co więcej, najlepiej jest to zrobić najwcześniej na 10 minut przed zjedzeniem, ponieważ później substancje te mogą tracić swoje właściwości.
Porada:
Do gotowego dania lub zimnego już sosu na bazie jogurtu, na chwilę przed zjedzeniem wyciśnij czosnek w prasce i wymieszaj. Skorzystasz wtedy nie tylko z jego właściwości, ale także z zawartych w nim witamin, które pozytywnie wpłyną na Twoją odporność.
Kolejnym, bogatym w działanie lecznicze (przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwpasożytnicze) i witaminy składnikiem jest imbir. Co, ciekawe, imbir ma także działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe (badania wskazują, iż ma działanie przeciwbólowe porównywalne do ibuprofenu - link poniżej). Ważne jest tak, jak w przypadku czosnku, aby był on świeży, ponieważ dużą zasługę w wyżej wymienionym działaniu leczniczym odgrywają gingerole, które podczas obróbki cieplnej i suszenia szybko się ulatniają.
Przepis 1:
Jeżeli boli Cię gardło, to możesz po prostu ukroić świeży plaster imbiru i rzuć w ustach, a substancje czynne złagodzą stan zapalny i odkażą gardło.
Przepis 2:
W ramach wzmacniania odporności możesz zblendować obrany korzeń imbiru i zmieszać z sokiem z cytryny i miodem w proporcjach 1:1:2 i taką mieszankę jeść w zależności od zapotrzebowania (i masy ciała) w ilości 1-3 łyżeczki dziennie.
Jeżeli zapytasz babcię, co najlepiej zrobić na przeziębienie, to jedną z pierwszych odpowiedzi będzie prawdopodobnie syrop z cebuli. Ta odwieczna tradycja ma swoje przełożenie w nauce. Cebula bowiem, oprócz ogromnej ilości witamin i minerałów, zawiera też substancje, które mają działanie przeciwbakteryjne, antyseptyczne, przeciwwirusowe, wykrztuśne, a nawet… przeciwcukrzycowe (zasługa glukokininy). Doskonale sprawdza się w przypadku nieżytów nosa i mokrego kaszlu.
Przepis - syrop z cebuli:
Cebulę pokrój w plastry i układaj w słoiczku, po każdej warstwie zasypując ją cukrem. Po pewnym czasie (kilka-kilkanaście godzin), gdy cebula puści odpowiednią ilość soku, możesz przecedzić syrop przez gazę i schować do lodówki. W przeziębieniach zaleca się picie łyżki lub łyżeczki (dzieci) tego syropu trzy razy dziennie.
Jakie domowe sposoby wspomagania zdrowienia Ty stosujesz? Napisz w komentarzu.
Pamiętaj, że w przypadku choroby często konieczna jest konsultacja lekarska i zalecamy korzystanie z opieki medycznej. Warto jest też wiedzieć, że podstawą do budowania odporności jest zdrowa dieta. W Ambasadzie Urody w Warszawie możesz umówić się z dietetykiem, aby zrewidować dotychczasowe odżywianie, lub rozpocząć nowe, zdrowsze i dbać o swoją odporność u podstaw.
Źródła:
http://www.czytelniamedyczna.pl/3539,przeciwdrobnoustrojowe-dzialanie-czosnku-allium-sativum-l.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
http://www.czytelniamedyczna.pl/2541,klacze-imbiru-zastosowanie-lecznicze-oraz-skladniki-czynne.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28348610
https://www.researchgate.net/publication/303803436_Medicinal_properties_of_onion_and_garlic