Profilaktyka i leczenie chorób dietozależnych

Zdrowie w ogromnym stopniu zależy od stylu życia a szczególnie od tego, co jemy. Obecnie dzięki intensywnemu rozwojowi dietetyki, można bardzo precyzyjnie określić sposób odżywiania najkorzystniejszy dla zdrowia. Wiele osób obserwując pierwsze objawy chorobowe sięga po leki, co często nie daje oczekiwanych efektów.

Przekonamy Cię, że poprzez zmianę nawyków żywieniowych i wdrożenie spersonalizowanego jadłospisu szybko osiągniesz poprawę stanu zdrowia. Otrzymasz zestawienie produktów zalecanych i przeciwskazanych w danym schorzeniu, aby samodzielnie komponować dietę.Szczególną uwagę poświęcamy chorobom cywilizacyjnym na tle miażdżycy takim jak nadciśnienie tętnicze, zawały serca w wyniku, których umiera blisko połowa Polaków. Prowadzimy edukację żywieniową pacjentów chorych na cukrzycę układając im dietę w zależności od rodzaju stosowanej insuliny, osteoporozę, nowotwory, cierpiących z powodu niedokrwistości, schorzeń przewodu pokarmowego, dny moczanowej itd.

Kiedy stosować leczenie żywieniowe

Leczenie żywieniowe szczególnie polecane jest dla osób z następującymi schorzeniami:

  • nadciśnieniem tętniczym
  • podwyższonym poziomem cholesterolu i tójiglicerydów
  • alergiami i nietolerancjami pokarmowymi
  • niedoborami pokarmowymi
  • schorzeniami przewodu pokarmowego (żołądka, jelit, wątroby, pęcherzyka żółciowego)
  • cukrzycą
  • celiakią
  • osteoporozą
  • niedokrwistością
  • dną moczanową
  • chorobami nowotworowymi